Algemeen Bestuur Agenda Bodbreef Helpen onthoolden Activiteiten Kiekt hier ok es Boeken Archief Kameröa van 'n Kreenk Lid worden?

Bodbreef

Redactie Bodbreef: 
Alie van der Veer (eindredactie)
avanderveer@kreenk.nl 

Op disse pagina veen iej zogeheten 'snippets': stukskes tekst oet de niejste Bodbreef, dee at oew dudelijk maakt wat vuur prachtige inhoold de Bodbrewe hebt. A-j noa het leazen van disse snippets gleujneg niejsgierig zeent ewörden noar de volledige inhoold van det froaje blad, steurt dan een e-mail en het keump terechte.      

Nog gen lid of abonnee van 'n Kreenk? Anmelden kan aait biej oons, reageert eamn op dit bericht, dan krie'j bod wierum.

De Bodbreeven bint ok te koop bie:

de Bloomenschuur an de Oartmöskesestroat 354 in Almelo, iej 't Hollandsche Huijs an de Roadhoesstroate 4 in Deepn, De bazar van Jon in Hengevealde, Spar Supermarkt in Boornerbrook, Bookhaandel Brummelhuis in Oartmöske, the Read shop in Dealden, Zuivelboerderiej Kaamps in Deurningen, Bookhaandel Broekhuis in Almelo, Bookhaandel Prins in Maarkel, the Read shop in Riessen, Bookhaandel Reterink in Wierden, de Read shop in 'n Ham, Primera in Eanter, Boek en Buro in Hoksebarge en Boekenhuis in Riessen en noe ok biej Rokeriej Marle in Marle.

't Heerfstnummer van 'n Bodbreef 2020 is oet.!!

Enkele artiekels oet dissen Bodbreef: 

KOETJES

Oonze argrarische sector is nen belangrieken poot oonder de Nederlaandse economie. Tuinders en boeren zoargt, ok met eur völle export, veur ’n laand van welvaart, ’n laand van ‘melk en honning’. Mar loat noe dizze hardwearkende leu, biejnoa dagelijks, an alle kaanten met allerlei regeltjes en papierweark um de oaren wörden eslingerd. Zee bint ’t haasje en de koetjes bint de Zwarte Piet. De grote slogan: ‘STIKSTOFVRIEJ en KLIMAAT-NEUTRAAL’. Vergadern, moties insturen, rapporten oaverleggen,  zölfs protesteren met grof geschut op ’t Malieveld in Den Haag:  ’t is vechen teggen de bierkaai, ze wördt d’r hoorndol van. Mar loat oonze oaverheid noe ok nen groten stal met koetjes hebben. ..........
     Anny Lesscher-Schasfoort

Bodbreefschrievers-waarderingsbiejeenkomst of  BODBREEFMIRRAG

Zoaterdag 4 juli 2020 zung ne koppel grote leu miln in nen bos “Op een grote paddenstoel rood met witte stippen”. En dat deden zee in nen vollen earnst. Warren dizze leu noe glad op ’n biester, wat was der an de haand? Zee harren nen gemeutlichen mirrag op nen stea van de familie Voogd biej Hof Espelo vlakbiej Eanske.

Dat kwam zo: Alie van der Veer en met ear ’t bestuur van ’n Kreenk, veunden dat dizze leu zich na drok harren maakt um vuur ’n  Bodbreef te schrieven. En Alie en konsorten veunden dat na daankensweerd. Dus kreggen alle schrievers ne oetneudiging om nen mirrag langs te kommen op ’t melkveebedrief van de familie Voogd...........
     Sietze Steinvoorte

DE NYSASSIKSE SKRYVWYZE - et wåre verhaal

In vuurgoande delen keke wiej noar et woerumme van de Nysassiske Skryvwyse (NSS). Groot vuurdeel is dat et de sproake een volkommen egen gezichte gef. In et darde deel van de riege kieket wiej wo as dat warket.

Alle skriefwiezen dee as tot noe to bedacht zint, gebroekt Nederlandse ofspraken vuur leastekens. Op zik klook, want dat kent iederene. Mer eigenlik past ze nit, want Nedersaksisch is ne egene sproake, met ne egene skrieftraditie en ontwikkeling. Dee kent wiej nit duurdat wiej op de skole enkel Hollands leart. De meeste skrievers behandelt et Nedersaksisch nog as of et ne oard Hollands is. Et grote verskil tusken de NSS en andere lokale skriefwiezen is dat de NSS van binnen noar boeten kik, de rest van boeten noar binnen.
De NSS kikt van binnen når buten.
Andere skryvwysen van buten når binnen
Wo warket dat dan?.............
     Martin ten Denge

BABBYLONISCHE BLA BLA……
Communicatie is ’n woord van de leste 100 joar,
mar vrogger wörden der ok communiseerd, warrachtig woar.
Adam en Eva sprökken nog in de lichaamstaal,
later begunnen ze te proaten, ’t begin van ’n verhaal.
De Indianen, dee communiseerden met rooksignalen,
dat was good te volgen, as de weend nit tevöl anhaalden.
In Afrika hadden ze onderling contact met de Tam-Tam,
dat heul op, toen de ‘blaanken’, de ‘witte man’ doar kwam.
.............................................................
     Johan Veneklaas

JOONK ANWEAND, OALD EDOAN

Alle joaren doot ze ’t. De keender oet de heugste klasse van de leagere schole. Verkeerseksamen. Ze kriegt op de schole vaak genog oet de deuke doan hoo ze zik mut gedreagen as ze op de stroate met doot an de drokte van ’t verkeer. En as ze genog hebt opdoan goat ze op nen goon dag met ’t fietskoarke de stroat op tusken al dat geroas. Ze kriegt un nommer op de rugge en ’n breefke woarop steet woarlangs ze mut veuren. Oonderwegges stoat of zit hier en doar wat schoolmeisters dee mut kieken of de keender datgenne doot wat in de reagels steet. Dee konterleurs schrieft alns op en as de kandidoaten ’t good hebt doan dan kriegt ze ’n dag of wat later ’n ‘verkeersdiploma’ en dan dörft ze der op lös............
     Martin Peters